קבורת עוברים

קבורת עוברים אחרי לידה שקטה

קבורה של התינוק שלך אחרי לידה שקטה היא נושא כואב ועצוב אך עלייך לקבל החלטות משמעותיות בנושא כבר בבית החולים. כאן תמצאי מידע על הזכויות שלך בנוגע למעורבות בקבורה, על בתי העלמין השונים ועל ההתנהלות מול בית החולים.

קבורת נפלים ותינוקות רכים

קבורה של התינוק שלך מתבצעת לאחר הלידה או בתום הנתיחה. נושא קבורת נפלים ותינוקות רכים זוכה להסדרה רק בשנים האחרונות ולאחר מאבקים. בשל שליטתם של חברה קדישא בכל נושא הקבורה היחס לקבורת נפלים ותינוקות רכים הושפע ישירות מתפיסת עולמם הדתית. אמהות שילדו בלידה שקטה מקום המדינה ועד השנים האחרונות לא קיבלו מידע על מקום הקבורה ואף נאמר להן שאין לנהוג מנהגי אבלות על פי ההלכה ושאין מקום להקמת מצבה, הנצחה או כל מנהג אבלות אחר.

הסיבה לכך שדף זה נמצא תחת ההכנה ללידה שקטה היא העובדה שתתבקשו לחתום על המסמכים הנוגעים לקבורת עוברים לפני הלידה ולעיתים אף במהלכה. לכן חשוב שתיהיו מודעים לזכויות שלכם ותקבלו החלטה שתהיו שלמים איתה. אתם יכולים לבקש לדחות את החתימה לאחרי הלידה. במעמד החתימה בית החולים נדרש למסור לכם את כל המידע על קבורה אחרי לידה שקטה ועל הזכויות שלכם בתהליך.

איתור מקום הקבר של תינוק שנולד בלידה שקטה

יתכן ושמעת את המושג "קבר אחים" בהתייחס לקבורת נפלים או סיפורים קשים על חלקות מוזנחות וחוסר שיתוף פעולה מצד נציגי חברות הקבורה השונות. אם ילדת לפני שנת 2014 יתכן ואת עומדת בפני התמודדות לא פשוטה מכיון שלפני הסדרת הנושא חברות הקבורה בחרו לפעול כראות עינהן ובחלק מהמקים התוצאה היא הזנחה, קבורת עוברים ללא רישום וסימון, מניעת מידע מההורים ועוד. אם את זקוקה לעזרה באיתור קבר או בהתמודדות מול כל גורם בתהליך תוכלי ליצור קשר דרך האתר או דרך דף הפייסבוק של "חיבוק בשקט" ואנו ננסה לסייע. במידה ואין בידכם את כל הפרטים או שאתם חוששים מיצירת קשר עם הגורמים בבית החולים או בחברה קדישא, תוכלו לפנות לעמותת עתים לקבל סיוע ואיתור מיקום הקבר  1700-500-507.

קבורת נפלים אינה מתבצעת בהתאם לאיזור מגורים או למקום הלידה ולעיתים מקום הקבורה מרוחק מאוד ממקום המגורים. בשנת 2014 פורסם נוהל של משרד הבריאות והמשרד לשירותי דת אשר מסדיר את נושא קבורת עוברים, את התנהלות בתי החולים, חברות הקבורה ואת זכויות ההורים במקרה של קבורת נפלים או תינוקות רכים.

קבורה של תינוקות ונפלים

מנהגי אבלות ומנהגי קבורת נפלים ותינוקות ביהדות

על פי היהדות כאשר תינוק נפטר במהלך ההריון, הלידה או במהלך שלושים אחרי הלידה מוגדר "נפל". במקרה כזה אין חובה לנהוג מנהגי אבל או לערוך טקס הלוויה. כל המנהגים אשר מקובלים במקרה של מוות ביהדות כמו קריעה, קדיש, שבעה או מנהגי אבלות אחרים אינם בגדר חובה אך בניגוד לדיעה הרווחת הם אינם אסורים. על פי ההלכה משפחה אשר בוחרת לנהוג מנהגי אבלות חלקיים או מלאים יכולה לעשות זאת ללא מניעה. אם אתם מתלבטים כיצד לנהוג אני ממליצה לכם התייעץ עם רב ולקבל מידע אמין ומדוייק לגבי האפשרויות העומדות בפניכם.

ניהול רישום לגבי מיקום הקבר – קבורה מאובחנת

חשוב להדגיש כי הקבורה המאובחנת – ניהול הרישום לגבי מיקום הקבורה – מתבצע רק במקרים של קבורת תינוקות שנולדו משבוע 22 או ממשקל 500 גרם. כאשר מדובר על קבורת תינוקות שנולדו בשבועות מוקדמים יותר או במשקלים נמוכים יותר אין חובה של קבורה מאובחנת ולכן כדאי לבדוק עם חברת הקדישא אם יש רישום אך לקחת בחשבון שהחברה קדישא לא מחוייבת לכך.

תהליך קבורת נפלים תינוקות רכים

קבורת עוברים מתבצעת על ידי קברנים של חברה קדישא באופן שונה מעט מהלוויה רגילה. גופת התינוק נישאת על הידיים ולא על אלוננקה כאשר היא עטופה בסדין לבן.  לפני הקבורה נערך טקס טהרה שהוא למעשה רחיצה של הגופה לפני הקבורה.  כאשר מדובר בתינוק זכר שלא הגיע לגיל שמונה ימים ימים ולא עברמילה, על נציגי החברה קדישא לבקש רשות מפורשת מההורים לערוך ברית מילה לתינוק לפני קבורתו. במעמד המילה ניתן שם לתינוק. אם לא נתתם שם לתינוק שלכם ייתכן וינתן לו שם על ידי החברה קדישא.

קבורת נפלים ותינוקות רכים על פי הנהלים החדשים

בבית החולים

לפני או אחרי הלידה נציג בית החולים מחוייב להחתים את אחד ההורים על מסמך שמציג את האפשרויות שלכם למעורבות בהליך הקבורה. זוהי אינה בחירה – בית החולים מחוייב לפעול על פי הנוהל ועדיין ישנם בתי חולים שלא פועלים כך.בקשו מהנציג עותק של המסמך ושמרו אותו אצלכם. חשוב לזכור מי חברת הקבורה שמטפלת בקבורת התינוק שלכם על מנת שתוכלו לאתר את חלקת הקבר בעתיד.

שימו לב! אם נתקלתם בבעיה אנא עדכנו דרך טופס יצירת קשר באתר בכדי שנוכל לדרוש מבית החולים לפעול לפי הנהלים

שלושת האפשרויות הניתנות לכם הן:

  • קבורה ללא מעורבות ההורים – אם בחרתם באפשרות זו המשמעות היא שאתם מעבירים לצוות בית החולים את הסמכות לטפל בכל הליך הקבורה מול חברה קדישא. תוכלו לקבל מידע רק על חברת קדישא אשר עובדת עם בית החולים ומטפלת עבורכם בקבורה.
  • קבורה עם מעורבות הורים חלקית – אם בחרתם באפשרות זו תוכלו להיפרד מהתינוק שלכם בבית החולים ולאחר מכן להעביר לבית החולים את הסמכות לטפלבקבורה מול חברת הקבורה כמו באפשרות הראשונה.
  • מעורבות מלאה של ההורים – אם בחרתם באפשרות זו המשמעות היא שאתם אחראים על כל הליך הקבורה מתחילתו ועד סופו. עליכם לתאם עם חברה קדישא במקום מגוריכם על פי הרישום בתעודת הזהות. עליכם לדעת שלא כל חברת קבורה מחוייבת לערוך קבורת נפלים וישנם כמה בתי עלמין המיועדים לכך. חברת הקבורה צריכה להסכים לנוכחות ההורים בתהליך הקבורה ועליכם לברר את הפרטים עם נציג חברת הקבורה. תוכלו למצוא מידע על תיאום תהליך הקבורה באתר של מכון עיתים.

קבורת נפלים ותינוקות רכים – רישום ומיקום הקבר

הנהלים החדשים מחייבים את החברה קדישא לקבור כל תינוק נקבר נפרד אשר ניתן להבדיל אותו מיתר התינוקות בחלקה. על פי הנוהל ההפרדה יכולה להתבצע מתחת לאדמה או מעליה אך בכל מקרה חברת הקבורה מחוייבת ברישום מדוייק של מיקום הקבר. אם תבחרו להנציח ולסמן את מקום הקבר זוהי זכותכם. תוכלו להציב מצבה או לוחי זכרון בסמוך לחלקה באיזור שמוקצה לכך על ידי חברת הקבורה. בכל בית עלמין ישנו סדר קבורה אחר ואופן הנצחה שונה אך בכולם הנוהל חייב להתקיים במלואו.

החלקות השונות לקבורת נפלים ותינוקות רכים

ישנן מספר חלקות המיועדות לקבורת נפלים ותינוקות רכים בבתי העלמין בישראל אך לא בכל עיר קיימת חלקה שכזו. בתי החולים עובדים מול חברות קדישא השונות וכל חברה שכזטו קוברת בחלקה שבה היא פועלת ללא קשר למקום הלידה או מקום המגורים של ההורים. כאן תמצאו מידע על בתי החולים והמכונים הפתולוגיים ועל החלקות לקבורת נפלים ותינוקות רכים של חברות קדישא השונות. חשוב לדעת – כאשר בוחרים לשלוח את גופת התינוק לנתיחה לאחר לידה שקטה באחד מהמכונים הפתולוגיים הדבר עלול לשנות את מקום הקבורה.

  • אל חלקת הנפלים והתינוקות רכים בבית עלמין בית שמש מפנים בתי החולים הבאים: הדסה עין כרם ירושלים, בית חולים "העמק" עפולה, בית חולים הילל יפה חדרה, קפלן רחובות, בית חולים מאיר כפר סבא (עד אפריל 2016) ובילינסון פתח תקוה.
  • אל חלקת נפלים ותינוקות רכים בבית העלמין בחולון מפנים בתי החולים הבאים: איכילוב, וולפסון, מעייני הישועה, שיבא – תל השומר
  • אל חלקת הנפלים ותינוקות רכים בבית עלמין ראשל"צ מפנים בתי החולים הבאים: אסף הרופא
  • אל חלקת נפלים ותינוקות רכים בבית עלמין סגולה, פתח תקווה מפנים בתי החולים הבאים: בלינסון
  • אל חלקת נפלים ותינוקות רכים בבית עלמין בית העלמין החדש באר שבע מפנים בתי החולים הבאים: סורוקה
  • אל חלקת נפלים ותינוקות רכים בבית עלמין ״טוהר רחל״ בתי החולים הבאים: פוריה
  • אל חלקת נפלים ותינוקות רכים בבית עלמין שיכון ותיקים בנתניה מפנים בתי החולים הבאים: לניאדו
  • אל חלקת נפלים ותינוקות רכים בצפת מפנים בתי החולים הבאים: פוריה
  •  בבית העלמין "כפר הדר" בהוד השרון יש חלקת נפלים ותינוקות רכים שניתן לקבור בה בתיאום עם חברה קדישא
  • אל חלקת נפלים ותינוקות רכים בבית עלמין כפר סבא מפנה בית החולים מאיר כפר סבא החל מחודש אפריל 2016

קבורת עוברים אזרחית

אם תבחרו בכך תוכלו לקבור את התינוק שלכם בקבורת עוברים אזרחית. אפשרות זו ניתנת לכם במסגרת חוק קבורה אזרחית לפיו תוכלו לבחור בקבורה חילונית או קבורה אלטרנטיבית אשר מתבצעת בטקס חילוני או דתי לפי בחירתכם. קבורה אזרחית מתאפשרת במספר חלקות בבתי עלמין פרטיים ואזרחיים ברחבי הארץ אשר ברובם שייכים לקיבוצים ולמושבים אשר מחזיקים ברשיון חוקי לקיום קבורה.

היתרון באפשרות של קבורה אזרחית הוא ביכולת שלכם לבחור את מקום הקבורה ולנהל טקס קבורה מלא לפי השקפתכם ורצונכם. טקס הקבורה יכול להיות בעל אופי דתי יהודי או בעל אופי חילוני לחלוטין. החיסרון הבולט באפשרות של קבורת עוברים אזרחית הוא בעלויות שלה אשר אינן ממומנות על ידי ביטוח לאומי.

רשימת החברות אשר מבצעות קבורה אזרחית:

  • באר שבע מנוחה נכונה 7566563-050
  • · גבעת ברנר מנוחה מכובדת 9512927-03 כפר סבא מנוחה נכונה לכולם ת.ד. 1
  • · כפר סבא דרך משק האוצר כפר סבא 3395800-050
  • · קריית טבעון מנוחה נכונה 3209184-052
  • · הרצליה 9712600-09
  • · חיפה דרכי שלום 04-8688000
  • · קיבוץ חצור 5238022-050
  • · טבריה מועצה דתית הגליל 35 בית העלמין טוהר רחל 04-6739504
  • · מודיעין 9726170-08
  • · פרדס חנה 6373471-04
  • · עפולה 6593507-04
  • · נהריה מועצה דתית ישורון 9922316-04
  • · עכו מועצה דתית יהושפט 9910402-04
  • · נתניה מנוחת עולם 09-8998703

הבחירה אם לבקר בחלקת בקבר היא שלכם בלבד. למרות נסיונות של נציגי חברות הקבורה למנוע מההורים להגיע או לשכנע בדרכים שונות להימנע מכך דעו שזו זכותכם ואין לאף גורם את האפשרות למנוע זאת מכם.

אם בחרתם לתת לבית החולים לטפל בהליך הקבורה וברצונכם לקבל מידע על מיקום הקבר תוכלו לפעול בכמה דרכים. ניתן לבדוק ברשומות של בית החולים ולדרוש את רישיון הקבורה של התינוק שלכם. על מנת לקבל מידע זה יש להציג תעודת זהות של האם ולציין את שבוע ההריון.  אם שלחתם את גופת התינוק לנתיחה שלאחר המוות תוכלו לפנות לפתולוגיה ולברר עם איזו חברת קבורה בית החולים עובד במקרה של נתיחה. האפשרות האחרונה היא לפנות ישירות לחברה קדישא ולבקש מידע על מיקום הקבר.

לאחר איתור הקבר תוכלו לבחור את אופן ההנצחה הנכון לכם.


בניית מאגר מידע על חלקות קבורת נפלים ותינוקות רכים

בימים אלו אני עובדת על בניית מאגר מידע על כל החלקות לקבורת נפלים ותינוקות רכים ברחבי הארץ. אם יש בידיכם מידע עדכני, שמות של אנשי קשר, תמונות או פרטי מידע אחרים שיכולים לסייע להורים בחיפוש והנצחה אנא שלחו אלי ואעדכן באתר.

איזה מידע אני מחפשת? פרטי אנשי קשר שאחראים על החלקה, אופן הקבורה, אפשרויות הנצחה אן קיימות, אופן הסימון של הקברים, בית החולים או המכון הפתולוגי שמעביר לקבורה בחלקה זו וכל מידע נוסף שיכול לסייע.